top of page

Hoe overleef ik een lange auto rit met pubers?





Vroeger in de auto, als ik vanuit mijzelf spreek was dat altijd verschrikkelijk, gezellig maar het duurde vooral altijd voor mij gevoel verschrikkelijk lang! 

Begrijp mij niet verkeerd, mijn ouders deden er altijd alles aan om ons te vermaken met boekjes, muziek, spelletjes en gameboys (ja ik ben oud en had een gameboy)


Nee, het grootste probleem bij mij was altijd dat ik snel wagenziek werd als ik dus te lang naar beneden keek. Zeker in gebieden waar veel bochten waren, want op  de snelweg viel het altijd wel mee. 30 minuten rustig naar beneden kijken was mijn record zonder groen aan te lopen. Ik hoor jullie denken: wanneer komen nu de tips hiervoor of hoe hebben jouw ouders een autorit met jou overleefd? Nou hier komt het: 


  1. Kijk naar buiten, niet naar een scherm: Hoe verleidelijk het ook is om te scrollen of een film te kijken, dat maakt wagenziekte vaak erger. Focus op een vast punt in de verte of geniet van het uitzicht — Speel dus het spel, ik zie ik zie wat jij niet ziet. Of je moet gebruikmaken van de kentekens van de andere auto’s om bijvoorbeeld daar woorden van te maken. Luister een luisterboek, of podcast. Of hang je telefoon op een hoogte dat je dus gewoon naar voren kan kijken. 

  2. Frisse lucht is je vriend: Zorg dat er genoeg ventilatie is. Een raampje op een kier of de airco kan echt het verschil maken. Benauwdheid verergert misselijkheid, dus houd het lekker koel.

  3. Licht eten (maar niet niks!): Rijden op een lege maag is net zo slecht als te vol zitten. Eet iets lichts (zoals een cracker, banaan of ontbijtkoek) voordat je vertrekt en vermijd vettig of zwaar voedsel.

  4. Regelmatige pauzes: Probeer elke 1-2 uur even te stoppen om de frisse lucht in te ademen, te bewegen en je hoofd leeg te maken. Ook al voelt het misschien irritant voor de rest van de auto, het helpt echt.

  5. Bonus: In de auto kun je ook proberen je ogen dicht te doen en wat rustige muziek op te zetten — dat helpt je brein om de bewegingen minder intens te verwerken! Hopelijk wordt de volgende lange rit zo een stuk fijner. 🚙🌿


Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw puber geen wagenziekte heeft maar gewoon een puber is. 😀Dan heb ik hier nog wat tips voor mensen zonder wagenziekte om de rit zo leuk mogelijk te houden.


Een lange autoreis met pubers kan best gezellig (en stressvrij!) zijn met een beetje voorbereiding. Hier zijn vijf goede tips:


  1. Entertainment op maat: Zorg voor een mix van vermaak: download vooraf hun favoriete series, films, muziek of podcasts. Een koptelefoon is daarbij goud waard, zodat iedereen zijn eigen ding kan doen zonder elkaar te storen.

  2. Snacks, veel snacks: Hongerige pubers = chagrijnige pubers. Neem een tas vol gezonde én lekkere snacks mee, zoals fruit, mueslirepen, noten en af en toe wat snoep. Zo voorkom je eindeloze stops en gezeur.

  3. Tussenstops plannen: Laat ze meebeslissen over pauzes en uitstapjes onderweg. Plan bijvoorbeeld elke 2-3 uur een korte stop om de benen te strekken, een foto te maken of een leuke lokale snack te proberen.

  4. Opladers en powerbank: Pubers zonder werkende telefoon of tablet = ramp. Zorg dat je genoeg USB-opladers, powerbank of autoladers bij de hand hebt, zodat ze niet zonder batterij komen te zitten.

  5. Gezamenlijke spelletjes & gesprekken: Denk aan interactieve spelletjes zoals “Ik zie, ik zie…” of “20 vragen”, of stel vragen als “Als je overal ter wereld zou kunnen wonen, waar zou dat zijn?” — Zo krijg je ook nog eens leuke gesprekken! Of hebben jullie de Canigou Outdoor Auto Bingo al een keer geprobeerd? Dingen die je onderweg kunt spotten (een rode auto, een koe, iemand die in zijn neus peutert). Winnaar kiest de volgende playlist!  Stuur ons een berichtje met je email en wij sturen de bingo kaarten naar je toe!

Met deze mix van vrijheid, comfort en wat gezamenlijke fun wordt de reis (hopelijk) een stuk relaxter. Ga je binnenkort op pad? 🚗✨


Groetjes,

Sandra Team Canigou Outdoor

 
 
 

Comments


bottom of page